Hoe staat het met je goede voornemens?

Ook jij bent waarschijnlijk 2017 ingestapt met een hoop goede afspraken met jezelf. Meer bewegen, gezonder eten, op tijd naar bed; je bent vast niet de enige!

Waarschijnlijk heb je tussen Kerst en nieuwjaar ook hernieuwde energie en ideeën opgedaan om het dit jaar zakelijk weer beter aan te pakken. Hoe staat het met die goede voornemens? Om te zien of je hiermee nog goed op koers ligt, nodig ik je uit om eens met SalesQ te bellen. Wij geven graag advies over hoe je je plannen het beste uit kan voeren. En of er nog andere effectieve strategieën zijn waar je misschien nog niet eens aan hebt gedacht. Laat dit één goed voornemen zijn waar je nu meteen werkt van gaat maken! (Ons telefoonnummer is 023 711 3200)

Goede voornemens:

1. Meer omzet maken!

Iedere bedrijf groeit graag. Je hebt een mooi product of een goede service en die laat je graag aan je klanten zien. Maar hoe bereik je nieuwe markten? Hoe kun je het beste een breder assortiment verkopen aan je bestaande klanten? Hoe krijg je nu eindelijk je voet tussen de deur bij bepaalde targets? En, niet onbelangrijk: hoe doe je dit kosten effectief?

2. Beter omgaan met bestaande klanten

Bestaande klanten zijn heel erg belangrijk. Zorg dat ze ook klant bij je blijven! Investeer in een goede after sales om deze klanten helemaal tevreden te houden.

3. Het klantenbestand nu eindelijk helemaal op orde krijgen

Je bent al jaren bezig in de markt en je accountmanagers doen goede zaken. Ondertussen bouw je een enorme database op met contactgegevens en andere bruikbare informatie. Je wilt deze gegevens gaan gebruiken voor een mooie campagne. Maar, hoe bruikbaar zijn deze gegevens nog? Bereik je daar de juiste mensen nog wel mee? De wereld veranderd snel en mensen veranderen net zo snel mee van functie en bedrijf. Daarbij komt er vanaf volgend jaar nieuwe wetgeving en mag je niet meer met iedereen contact opnemen zonder een opt-in. Als je daar nu al werk van maakt, sta je straks niet met lege handen.

4. Je verkoopmensen en vertegenwoordigers optimaal inzetten

Je hebt een mooi product of een goede service. Je wilt je vertegenwoordigers zo effectief mogelijk inzetten. Dat betekent vooral buiten de deur, aan tafel met potentiele klanten. Maar hoe komen je vertegenwoordigers aan een goedgevulde agenda? Het uitbellen naar klanten en het maken van afspraken is tijdrovend. Tijd die je vertegenwoordigers beter zouden kunnen besteden. SalesQ kan hier een oplossing bieden door ons ervaren en professionele belteam in te zetten en de agenda’s van je verkoopteam te vullen.

5. Niet inbound, niet outbound, maar Smartbound met je klanten omgaan

Het omgaan met klanten gebeurt tegenwoordig op vele manieren. Actief, reactief, via je eigen klantenbestand en CRM en via het bereiken van beoogde doelgroepen op het internet. Een combinatie van al deze kanalen, netjes op elkaar afgestemd, waarbij Sales en marketing elkaar ondersteunen, noemen wij Smartbound. Nieuwsgierig wat dat voor jouw bedrijf kan betekenen? Je weet ons te vinden.

 

SalesQ wil er alles aan doen om jouw 2017 een groot succes te maken. Laat dit jaar die goede voornemens eens wel tot resultaat leiden en wellicht wel overtreffen. Het begint met één voornemen waaraan je nu meteen kunt voldoen: Neem vrijblijvend contact met ons op en laat je door ons verrassen.